Als geboren en getogen Roermondenaar is het natuurlijk een hele eer als je wordt gevraagd een product uit de Cuypers’ werkplaatsen onder handen te nemen. Pierre Cuypers, bekend om de bouw van het Rijksmuseum en het Amsterdamse centraal station heeft in zijn loopbaan naast de bouw en restauratie van vele (kerk)gebouwen met name religieus cultureel erfgoed aan zijn brein en werkplaatsen laten ontspruiten. Ons restauratieproject is een door een kerk “afgedankt” altaar dat nu deel uitmaakt van een particuliere collectie.

 

Het altaar is ooit onder handen genomen waarbij de panelen van het altaar blijkbaar overschilderd zijn met een rode verf (1). Daarnaast waren aan de constructie enkele wijzigingen aangebracht en ontbrak de originele altaarsteen, die oorspronkelijk in het bovenblad ingewerkt is geweest. Het bovenblad lag in diverse planken uit elkaar.

 

Allereerst is de constructie, voor zover na te gaan, in de oorspronkelijke staat teruggebracht (6). Het bovenblad is opnieuw verlijmd zodat een mooi egaal bovenblad ontstaat en hebben we een natuurstenen tablet op maat gemaakt dat in het bovenblad wordt ingelaten (5).

 

Daarna zijn de diverse panelen allemaal ontdaan van de overschildering met behulp van een scalpel (2,3). De daaronder vandaan gekomen, originele beschilderingen zijn, waar nodig geretoucheerd en overige gebreken aan beschildering en vergulding verholpen (4). Onder de rand zit een sierrand met uit hout gesneden bloemknoppen waarvan we enkele ontbrekende hebben bijgemaakt (7).

Restauratie-atelier Tim Schoenmakers

Cuypers altaar

RESTAURATIE

CONTACT

1

2

3

4

5

6

7