Restauratie-atelier Tim Schoenmakers

“Boulle” console-klok

RESTAURATIE

CONTACT

1

2

3

4

5

6

7

Dit project, een vroeg 18e eeuwse Boulle consoleklok van de Parijse klokkenmaker Duval behelst een veelvoud aan restauratie disciplines en vormt daarom een grote, dankbare uitdaging. De klok heeft vele jaren op een zolder gelegen en verkeerde op vele fronten in een slechte staat. Allereerst hebben we alle bronzen ornamenten verwijderd en zorgvuldig gereinigd. Omdat er geen concrete aanwijzingen waren dat deze ooit verguld zijn geweest is in overleg met de klant afgezien van een nieuwe vergulding en zijn de bronzen alvorens ze weer zijn gemonteerd voorzien van een beschermende waslaag.

 

De diverse onderdelen van de klok (console, kast, kap) waren gammel, en de messing inleg was op veel plaatsen los of ontbrak geheel. De console en de kap zijn geheel uit elkaar gehaald en opnieuw in elkaar gelijmd. De te lijmen zijden van de los zittende messing inleg is eerst grondig gereinigd. Daarna is de messing inleg opnieuw vastgelijmd en zijn diverse ontbrekende stukken bijgemaakt. De kast was voorzien van enkele stukken nieuw vlakglas en het deurtje in de rug voorzien van de verkeerde scharniertjes. Het glas is daarom vervangen door oud glas en de scharnieren vervangen door oude, meer authentieke scharnieren. Het deurtje voorzien van een nieuwe sleutel en het uurwerk van een opwindsleutel. Kleine defectjes aan het emaille van de cartouches in de wijzerplaat zijn eveneens hersteld.

 

Ten slotte zijn alle onderdelen netjes op kleur gebracht, gepolijst en zijn de bronzen terug aangebracht.  De console nog voorzien van oude ophangogen, het uurwerk gereinigd en voilá. Project geslaagd.