Het vergulden van kunstvoorwerpen wordt al sinds vele eeuwen toegepast door verschillende beschavingen. De uitstraling die goud heeft spreekt nu eenmaal tot de verbeelding en had bij de versieren van objecten of meubelen dus ook duidelijk een functie; toegevoegde waarde. Je kon zien dat een vergulde houten zetel, fauteuil of stoel voor de koning, of de bisschop was en “het gewone volk” op de simpele, niet vergulde, versie van het meubel diende plaats te nemen.

 

Ook in de recentere geschiedenis werd, maar ook vandaag de dag wordt een mooi verguld stuk zeer gewaardeerd. Het restaureren en in standhouden van een verguld oppervlak is dan ook een zeer dankbare taak. Of het nu gaat om een meubelstuk, een spiegel– of schilderijlijst of een gepolychromeerd beeld met vergulde stukken.

 

Bij het vergulden kennen we diverse technieken. Het traditionele vergulden wordt gedaan door het gebruik van microscopisch dunne laagjes echt goud (bladgoud) dat door middel van een hechtmiddel op de ondergrond wordt aangebracht. Afhankelijk van de toepassing of het gewenste resultaat wordt gebruik gemaakt van verschillende kleuren bladgoud en hechtmiddelen en wordt het oppervlak al dan niet gepolijst. Dat gebeurt met behulp van een agaatstenen polijstgereedschap. Er bestaat naast bladgoud ook bladzilver of zelfs koper, al naar gelang uw wensen.

 

Daarnaast kennen wij het vuur vergulden of elektrolytisch vergulden dat werd en wordt toegepast op metalen voorwerpen, zoals pendulekasten, armen van kandelaars of kroonluchters, bronzen meubelbeslag of ornamenten.

Restauratie-atelier Tim Schoenmakers

Vergulden

CONTACT

RESTAURATIE TECHNIEKEN