Restauratie-atelier Tim Schoenmakers

Sculptuur

CONTACT

Sculptuur is wellicht beter bekend onder de naam houtsnijwerk of beeldhouwen. Een eeuwenoude techniek waarbij met behulp van speciale gereedschappen vormen worden aangebracht in een stuk hout. Waar bij het beeldhouwen de vormen worden aangebracht door met beitels in het materiaal te hakken, wordt bij het houtsnijwerk echt, zoals de naam het al zegt, vooral in het hout gesneden. Dit wordt gedaan met gutsen, maar ook met beitels en zelfs met mesjes. Het beeldhouwen wordt uiteraard gedaan door een beeldhouwer. Het houtsnijwerk wordt uitgeoefend door een zogenaamde beeld- of ornamentsnijder.

 

Aan menig antiek meubelstuk of ornament mankeert wel eens iets aan het daarop oorspronkelijk aangebrachte houtsnijwerk. Als beeld-/ornamentsnijder herstellen wij dit graag of vervangen wij complete ontbrekende onderdelen. Maar ook als het bijvoorbeeld gaat om een rijkgeornamenteerde trapleuning, altaar, houten beeld, lambrisering, kerkbank, spiegellijst of de schouwpartij van een open haard.

 

In opdracht van museum Cuypershuis te Roermond hebben wij een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van een demonstratiefilmpje over een uniek stuk uit de collectie: het punteerapparaat. Dit apparaat werd door de beeldhouwer in Cuypers’ werkplaatsen gebruikt bij het kopiëren van beelden en ornamenten. Via deze link kunt u het filmpje bekijken.

RESTAURATIE TECHNIEKEN