Voor het mooi laten uitzien, maar niet in de laatste plaats voor het conserveren van een antiek stuk is het aanbrengen van de geŽigende afwerklaag van groot belang.

 

Uiteraard vinden we het mooi als een meubel mooi glanst of juist een doorleefde uitstraling heeft. Maar minstens zo belangrijk is dat de gebruikte afwerklaag voldoende bescherming biedt en het meubel of kunstvoorwerp beschermt tegen allerlei invloeden van buitenaf, zoals vuil, vocht of krassen, en behoedt voor eventueel verder verval.

 

Het aanbrengen van de juiste afwerklaag vergt elk afzonderlijk zín eigen techniek. We onderscheiden hier onder meer het politoeren of het boenen van betreffende oppervlakten. Bij het politoeren wordt in alcohol opgeloste schellak met behulp van een dot in heel veel dunne lagen op het† oppervlak aangebracht waarbij een chique hoogglans oppervlak wordt verkregen. Deze techniek is op antieke meubelen en voorwerpen veelvuldig toegepast. Bij het boenen worden, al naar gelang het beoogde resultaat diverse soorten was (bijenwas, boenwas, carnaubawas), in diverse lagen op het meubel of object aangebracht waarna het tot een glanzend oppervlak wordt uitgewreven. Een warme uitstraling is hiervan het resultaat.

 

In plaats van gepolitoerd of met was kan een oppervlak ook geolied, geschilderd of gelakt worden. Uiteraard hangt dit af van welke afwerking een bepaald meubel of object vergt en waar uw wensen of voorkeuren naar uitgaan.

Restauratie-atelier Tim Schoenmakers

Afwerking

CONTACT

RESTAURATIE TECHNIEKEN